1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rudniku z terenu województwa śląskiego przy współpracy  Bankiem Żywności w Chorzowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 112 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 5, 516 ton żywności;
  • 560 paczek żywnościowych;
  • 0,00 posiłków;
  1. W ramach Podprogramu 2018 dla 7 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono ……. warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
  • Ekonomiczne – ….. spotkań dla  …… uczestników
  • Żywieniowe – ……spotkań dla ……. uczestników
  • Kulinarne – 1 spotkanie dla 7 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – …… spotkań dla ……. uczestników