Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rudniku z terenu województwa Ślaskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Chorzowie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

Pomoc żywnościowa trafiła do 106 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Rudnik

Wydano osobom potrzebującym:

  • 5,42826 ton żywności;
  • 530 paczek żywnościowych;

W ramach Podprogramu 2017 dla 7 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  •  Ekonomiczne – ….. spotkań dla  …… uczestników
  •  Żywieniowe – 1 spotkanie dla 7 uczestników
  • Kulinarne – …… spotkań dla ……. uczestników
  • Niemarnowanie żywności 1 spotkanie dla 7 uczestników

 

Skip to content